Конституционният съд отхвърли искането за отмяна на текст от Закона за

...
Конституционният съд отхвърли искането за отмяна на текст от Закона за
Коментари Харесай

Кметовете с фирми ще губят мандата си автоматично

Конституционният съд отхвърли настояването за анулация на текст от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, който регламентира премахване от поста на кмет, който е пропуснал периода за излизане от компаниите си. Конституционен съд беше сезиран от 63-ма депутати от Българска социалистическа партия, както и от състав на Върховния административен съд, който гледа делото за отстраняването на определения за кмет на община Ветово Мехмед Мехмед.

Преди делото на Мехмед да бъде спряно, по същата причина дефинитивно беше отхвърлен кметът на Благоевград Румен Томов. Сега стопираните " кметски "  дела, които чакаха произнасянето на Конституционния съд, ще могат да продължат. А за Благоевград е ясно, че отива към кметски избори.

Атакуваната норма от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМ) споделя, че пълномощията на кметовете се приключват предварително в случай че не е изпълнено задължението в едномесечен период от оповестяването на изборните резултати, надлежно от приемането на решението на общинския съвет, определеният за кмет не предприеме нужните дейности за преустановяване на активността и/или за освобождението му от заеманата служба, която няма право да заема като кмет. За това кметът уведомява документално ръководителя на общинския съвет и общинската изборна комисия.

В си Конституционният съд е записал, че несъвместимостта е характерност на правовата страна, в която законодателят е задължен да обезпечи превеса на обществения интерес над частния, изключително в случаите на колизия. " Основната ѝ цел е да се обезпечи самостоятелност на обществената работа, като се основат гаранции против неприемливи въздействия от страна на външни сили, като по този метод се пазят и ползите на обществото като цяло ", изясняват конституционните съдии.

И допълват, че отрицателни последствия за лицето настъпват единствено в случай че то не съблюдава избраните от закона периоди и процедури.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР